Totuus terrorismista

Totuus Irakin sodasta

Vuoden 2002 puolivälin jälkeen Bushin hallinnon pyytämät CIA:n kokoamat raportit väittivät sekä Irakin Saddam Husseininpyrkivän aloittamaan uudelleen ydinaseiden kehittelyn että Persianlahden sodassa 1991 lyödyllä Irakilla olevan edelleen biologisia ja kemiallisia aseita ja ohjuksia, joiden kantomatka ylitti YK:n pakotteiden määräykset. Bush sai lopulta lokakuussa 2002 yksisivuisen raportin. Sotaa tuettiin laajalla julkisuus- ja tiedotustoiminnalla etenkin Yhdysvalloissa. Valkoisen talo tekaisi ja vääristeli perusteita hyökkäykselle peitellen omia päämääriään öljyvarojen haltuunottamiseksi.

Alkuvuodesta 2008 The Center for Public Integrity -tutkimuslaitos selvitti että Yhdysvaltain johto esitti kahden vuoden aikana ennen sotaa kaikkiaan 935 valhetta Irakin joukkotuhoaseista ja 532 totuudenvastaista väitettä perusteiksi oikeutukselle hyökätä Irakiin.


Abu Ghraib

Abu Ghraibin vankilan kidutusskandaali paljastui huhtikuussa 2004 60 Minutes II -ohjelman julkaistua yhdysvaltalaisten sotilasvanginvartijoiden ottamia valokuvia vankien pahoinpitelyistä ja kidutuksista irakilaisessa Abu Ghraibin vankilassa. Vankilaan teljettyjä vankeja oli kidutettu esimiesten määräyksestä.



WASHINGTON. Internetsivusto WikiLeaks on julkistanut videon Yhdysvaltain armeijan helikopteri-iskusta Bagdadissa, jossa kolme vuotta sitten kuoli toistakymmentä ihmistä. Uhrien joukossa oli kaksi uutistoimisto Reutersin työntekijää.

Video on kuvattu Apache-helikopterin kameralla. Siinä näkyy, kuinka helikopterista ammutaan kadulla seisovaan miesjoukkoon, jolloin useita ihmisiä kuolee ja haavoittuu. Muutaman minuutin kuluttua paikalle saapuu pakettiauto auttamaan haavoittuneita, mutta amerikkalaissotilaat jatkavat tulitusta. Lisää ihmisiä kuolee. Pakettiautossa on myös kaksi lasta, jotka haavoittuvat.

Videolle on tallentunut myös keskustelua, jonka Apache-helikopterin lentäjät kävivät maajoukkojen kanssa. Sen mukaan lentäjät pitivät kadulla olleita miehiä aseistettuina kapinallisina ja pyysivät lupaa avata tuli. He uskoivat myös pakettiautossa olleiden olevan kapinallisia. Reutersin toimittajan kameraa lentäjät luulivat aseeksi.

Yhdysvaltain armeija on vahvistanut videon olevan aito. Wikileaks-sivuston edustaja Julian Assange on armeijan kanssa eri mieltä siitä, että isku olisi ollut oikeutettu. Hänen mukaansa lentäjät käyttäytyivät kuin olisivat pelanneet videopelejä ja pyrkineet samaan mahdollisimman paljon pisteitä tappamalla vastustajia.

http://www.collateralmurder.com/ (sisältää videon)