Totuus terrorismista


Operaatio Gladio

Operaatio Gladio on koodinimi joka tarkoittaa NATO:n ns. “stay behind” -verkostoa ja maanalaista armeijaa, joka perustettiin Italiaan Neuvostoliiton johtamanVarsovan liiton mahdollisen hyökkäyksen varalta. Termin merkitys on kuitenkin laajentunut, ja “Gladiolla” tarkoitetaan yleensä NATO:n maanalaisia armeijoita, joita perustettiin ympäri läntistä Eurooppaa Kylmän sodan aikana. Tarkoitus oli luoda toimintakykyinen vastarintaverkosto, joka voisi operoida vastarintaverkostona nevostomiehityksen aikana. Gladion organisoi vuonna 1948 Clandestine Committee of the Western Union (CCWU), ja NATO:n perustamisen jälkeen 1949 CCWU integroitiin Clandestine Planning Committeehin (CPC), jonka valvonnasta vastasi Naton Euroopan joukkojen päämaja (engl. Supreme Headquarters Allied Powers Europe, SHAPE).

Gladio-ryhmittymiä toimi useimmissa Natomaissa, mutta myös puolueettomissa maissa. Salaisten joukkojen koulutuksesta vastasivat pääosin Yhdysvaltain CIA ja brittien MI6. Joukkoihin värvättiin mm. entisiä sotilaita ja vakaumuksellisa anti-kommunisteja.

Salaisten armeijoiden on myös syytetty osallistuneen terroritekoihin, joilla on pyritty vaikuttamaan maan poliittiseen kenttään ja ilmapiiriin. Yksi tällainen tapaus paljastui Italiassa 1990-luvun alussa, kun terrori-iskun tutkinta avattiin uudelleen.