Totuus terrorismista


CIA tuhosi Rauma-Repolan parhaan bisneksen

Metsoa ei olisi ja Rauma-Repolan suurin toimiala olisi syvänmerenlaitteet. Näin olisi saattanut käydä, ellei Yhdysvallat olisi näkymättömillä mutta tehokkailla keinoilla tuhonnut suomalaisten bisnestä. Vuorineuvos Tauno Matomäki paljastaa tässä ensi kertaa taustat sukellus-pallo-operaatiosta, joka johti hänet suurvaltapolitiikan syövereihin.

Kovien kokemusten syy on Rauma-Repolan Neuvostoliittoon vuonna 1987 toimittamat syvänmeren sukellusalukset. Kaksi kuuteen kilometriin sukeltavaa tutkimusvedenalaista käsittänyt toimitus sai aikaan painostavan diplomaattisen tilanteen Suomen, Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välille. Kriisin seurauksena Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA tuhosi Rauma-Repolalta erittäin lupaavan bisnesalueen, josta oli määrä kehittää yksi yhtiön päätoimialoista.

Konepajakonserni Rauma-Repola oli tuohon aikaan Suomen kuudenneksi suurin yritys, joka työllisti lähes 18 000 henkeä. Osaa yhtiön toiminnoista jatkaa nykyinen Metso Oyj. Jos Rauma-Repola olisi saanut rakentaa meriteollisuuttaan, yhtiö olisi Matomäen arvion mukaan saattanut valita sen päätoimialakseen ja myydä puunjalostuskoneisiin liittyvät toimintonsa. Rauma-Repola olisi tässä tapauksessa edelleen menestyvä yhtiö ja Metso olisi jäänyt syntymättä.