Totuus terrorismista


Naton Terroristit

Joskus terrori-iskun takana ei olekaan terroristi. Daniele Ganserin kirja Naton salaiset armeijat kertoo Operaatio Gladiosta, joka räjäytti 1970-luvulla pommeja Italiassa ja sekaantui myös Greenpeacen Rainbow Warrior -aluksen upottamiseen. Missä Gladio on nyt?

Pommi-isku rautatieasemalla ruuhka-aikaan, pääministerin sieppaus ja murha. Näyttää terrorismilta.

Jotkut Euroopassa tehdyt iskut kuitenkin vain näyttävät terroristien tekemiltä. Ne on lavastettu. Oikea syyllinen on Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun CIA:n johtama Naton maanalainen armeija.

Gladion nimellä tunnettu salainen armeija perustettiin toisen maailmansodan jälkeen Länsi-Eurooppaan Neuvostoliiton miehityksen varalta. Nato loi Ranskan vastarintaliikkeen mukaisen järjestelmän, joka aktivoituisi Puna-armeijan hyökätessä.

Puna-armeijaa ei kuulunut, mutta kommunistit lisäsivät kannatustaan vaaleissa ja muilla laillisilla areenoilla. Pariisin kevään 1968 jälkeen CIA pelkäsi kommunismia entistä enemmän. Neuvostoarmeijan sijasta salainen armeija otti vihollisekseen vasemmistojärjestöt.

CIAn seikkailuista kolmannessa maailmassa tiedetään paljon: mielikuvituksellisista murhasuunnitelmista huolimatta Fidel Castro on edelleen elossa. Mutta Chilen presidentin Salvador Allenden ja Che Guevaran CIA sai hengiltä.

Sen sijaan CIA:n toiminnasta Euroopassa on vaiettu. Olisi naiivia uskoa, että kommunismia vastaan taisteleva järjestö olisi ollut toimeton Neuvostoliiton rajalla. Daniele Ganserin vasta suomennettu kirja kertoo oman maanosamme lähihistoriasta.

Italian entisen pääministerin Aldo Moron sieppausta ja murhaa 1973 pidettiin äärivasemmistolaisen Punaiset prikaatit -järjestön työnä, samoin Bolognan rautatieasemalla vuonna 1980 sattunutta pommiräjähdystä. Siinä kuoli 85 ihmistä. Järjestö kiisti osuutensa iskuihin. Vuonna 1990 tuomari Felice Casson löysi todisteita Gladion syyllisyydestä. CIA ei suostu tekemään Italian parlamentin kanssa yhteistyötä rikosten selvittämiseksi.

Toinen kuuluisa tapaus on Ranskan salaisen palvelun vuonna 1985 Uudessa-Seelannissa upottama Greenpeacen Rainbow Warrior -alus.

Onko kyse pelkästään historiasta? Kun Gladio-verkosto alkoi paljastua Nato-maissa vuonna 1990, sen toiminnan vakuutettiin päättyneen. Mutta Ganser sai selville Gladion toimivan edelleen monessa maassa.

Gladion toimintaperiaate on yksinkertainen: se luo pelon ilmapiiriä lavastetuilla terrori-iskuilla. Ihmisten huolestuessa turvallisuudesta poliisille ja armeijalle myönnetään lisää rahaa. Näin tapahtui pari vuosikymmentä sitten samalla, kun eurooppalaisen hallinnon virallinen tavoite oli avoimuus.

Nykyään vihollisena pidetään ääri-islamisteja. Terrorismin vastaisessa sodassa avoimuuteen ei edes pyritä. Gladion logiikan mukaisesti CIA lavastaisi pommi-iskuja al-Qaidan tekemiksi. Ja terrorismin vastaisen sodan budjetit pysyisivät CIAn ja Naton toivomalla tasolla.

Suomessakin harkitaan tämän sotilasliiton jäsenyyttä, jonka “muodollinen päämaja on Brysselissä, mutta todellinen päämaja Pentagonissa”. Kirja on ajankohtainen: on tunnettava Naton historia, jotta ymmärtäisi sen nykyistä toimintaa.

Naton pääarkkitehti Yhdysvallat on nyt sotilaallisesti samassa tilanteessa kuin Vietnamin sodan aikoihin. Se on kaulaansa myöten liemessä Irakissa, josta amerikkalaiset haluavat sotilaansa kotiin. Valkoisessa talossa on jälleen sodan vastainen isäntä.

1960-luvulla sotaa vastustavat amerikkalaiset poliitikot saivat rajoitettua armeijansa toimintaa. Tämä johti avoimen sodankäynnin sijasta CIAn salaisiin operaatioihin. Onko vaara, että nyt käy samoin?

Daniele Ganser käy läpi kaikki Nato-maat ja myös sotilasliittoon kuulumattomia maita, kuten Suomen. Sen sijaan CIA:n ja Naton salaisia operaatioita Ruotsissa ei käsitellä. Luin kirjan Ruotsissa, jossa on selvittämätön pääministerimurha.

Ainoa, mikä kirjassa nyppii, on sanan contraguerrilla suomentaminen vastasissiksi. Kääntäjällä on ollut haastava tehtävä keksiessään sanoja, joille ei ole vakiintuneita suomennoksia. Olisi ollut parempi vaikka käyttää englanninkielistä sanaa.

Vastasissistä tulee mieleen taistelu sissejä vastaan. Siitähän ei ole kyse. Valtiolliset palkkamurhaajat eivät ota taistelukontaktia sissejä vastaan, vaan lavastavat iskuja sissiliikkeiden tekemiksi. Valesissi olisi oikeampi ilmaisu.

Amerikkalainen Arthur Rowse kirjoitti Gladio-aiheisessa artikkelissaan että vuoden 1949 alkiperäisen NATO-sopimuksen salainen klausuuli edellytti, että ennen kun maa voitiin hyväksyä jäseneksi, sen oli jo pitänyt perustaa kansallinen turvallisuuslaitos taistelemaan kommunismia vastaan maanalaisten kansalaiskadeerien avulla.

Italialainen salaisten palveluiden operaatioden tutkija sanoo, että liittyessään NATOon vuonna 1949 Italia allerkijoitti liittosopimuksen lisäksi salaisen lisäpöytäkirjan. Sen mukaan maan tuli perustaa epävirallinen organisaatio, jonka tehtävänä oli taata Italian suuntautuminen länteen keinolla millä hyvänsä Italian äänestäjien tahdosta riippumatta.

Myös Italialainen Mario Coglitore on vahvistanut salaisten NATO-pöytäkirjojen olemassaolon.

Entinen NATOn turvallisuusvirkamies, joka haluaa pysytellä nimettömänä, sanoi, että NATOn salaiset pyötäkirjat takasivat suojan kommunisminvastaisessa taistelussa hyödyllisiksi todettaville äärioikeistolaisille.

Presidentti Richard Nixon määritteli salaiset operaatiot seuraavasti: salaisilla operaatiolla tarkoitan sellaisia operaatiota, jotka on tarkoitettu Yhdysvaltojen toimien ja politikan edistämiseksi ulkomailla, mutta jotka on suunniteltu ja toimeenpantu siten, ettei Yhdysvaltain hallituksen kädenjälki ole asiaan vihkiytymättömien ihmisten nähtävissä.

Sittemmin hirstorioitsijat ja politiikan tutkijat ovat kertonret yksityiskohtaisesti, kuinka CIA ja Yhdysvaltain erikoisjoukot ovat käyneet hiljaista ja julistamatonta sotaa Latinalaisessa Amerikassa ja vaikuttaneet poliittisesti ja sotilaalliseti useiden maiden elämään.

Huomattavampia tapauksia ovat olleet Guatemalan presidentin Jacobo Arbenzin syrjäyttäminen vuonna -54, epäonnistunut Sikojenlahden maihinnousu Kuubassa ja yritys syrjäyttää Fidel Castro vuonna -61, Ernesto Che Guevaran surma Boliviassa vuonna -67, Chilen presidentti Salvador Allenden syrjäyttäminen, diktaattori Augusto Pinochetin valtaannousu vuonna -73 ja Nicaraguan Contra-sissien tukeminen sandinistien vuonna -79 tekemän vallankumouksen jälkeen.

Amerikan mantereen ulkopuolella CIA suoritti lukuisia salaisia operaatioita Aasiassa ja Afrikassa.

Huomattavimpia niistä olivat Mossadeqin hallituksen syrjäyttäminen Iranissa -53, tuki Etelä-Afrikan valkoiselle hallinolle, tuki Osama bin Ladenin al-qaidalle Afganistanissa Neuvostoliiton vuoden -79 hyökkäyksen jälkeen ja tuki Kambodzan Pol Potin kommunistisille punakhmereille Yhdysvaltain kärsittyä tappion Vietnamissa vuonna -75.

Systemaattisesti ja tieteellisesti tarkjasteltuna CIAn salaisten operaatioden osasto siis täyttää FBIn asettaman terroristijärjestön määritelmän. FBIn mukaan terrorismi merkitsee laitonta voiman tai väkivallan käyttöä jonkin maan hallituksen, siviiliväestön tai jonkin sen osan painostamiseen poliittisten tai yhteiskunnallisten päämärien edistämiseksi.

Kun Yhdysvaltain kansa ei innostunut sodasta saddam Husseinia vastaa -90-luvulla, vihaa ja kostonhimoa lietsottiin likaisella tempulla. Pelkällä etunimella esiintyi “Nayirah”, 15-vuotias tyttö, joka todisti kyynelsilmin Yhdysvaltain kongressin ihmisoikeusryhmän edessä 10. lokakuuta 1990, kuinka hän oli nähnyt vapaaehtoisena sairaanhoitajana kuwaitilaisessa sairaalassa raakalaismaisten irakilaissotilaiden tunkeutuvan sairaalaan ja heittävän vauvat keskoskaapeista kylmälle lattialle kuolemaan. Presidentti Bush Sr kertoi tästä puheissaan niin vakuuttavasti, että jopa Amnesty International raportoi tapauksesta jonka seurauksena muka 312 vauvaa kuoli.

Vasta sodan jälkeen selvisi, ettei “Nayriah” ollut koskaan työskennellyt sairaalassa vaan oli Kuwaitin Yhdysvaltain suurlähettilään tytär, lisäksi kävi ilme, että kongressin kuulemistilaisuuden järjestäjät olivat tienneet tytön taustan ja juttu oli selvästi sotapropagandaa.

Kommunismin vastaisen luonteensa vuoksi Mafia on yksi niistä tahoista, joiden avulla CIA ohjailee Italiaa. Jo toisen maailmansodan aikana Earl Brennan, Yhdysvaltain salaisen palvelun OSSn Italian johtaja oli kehoittanut Yhdysvaltain oikeusministeriötä lieventämään mafiapäällikkö Charles “Lucky” Lucianon 50 vuoden vankeustuomiota osana salaista sopimusta: vastineeksi vapaudestaan Luciano toimitti Yhdysvaltain armeijalle luettelon vaikutusvaltaisista sisialaisista mafiosoista jotka tukivat Yhdysvaltain armeijaa, kun se teki maihinnousun Sisiliaan. Amerikkalaiset käytännöllisesti katsottuna luovuttivat Sisilian saaren mafian hallintaan, jossa se on edelleen.

Yhdysvaltojen presidentti Kennedy kannattikin CIAn kauhuksi Italian PSItä ja kun kommunistit vahvistivat asemiaan vaaleissa ja Yhdysvaltain tukema DCI putosi 38 prosenttiin, mikä oli huonoin tulos sitten puolueen heti sotaa seuranneen perustamisen. PCI sai 25% mikä yhdessä PSIn 14%:in kanssa merkitsi mahtavaa vaalivoittoa Italiassa. Sen myötä yhdistyunyt vasemmisto hallitsi ensi kerran tasavallan aikana Italian parlamenttia.

Kennedy oli sallinut Italian siirtyä vasemmalle ja marraskuussa -63 Kennedy murhattiin salaperäisissä olosuhtiees Dallasissa. Viisi kuukautta myöhemmin CIA yhdessä Italian SIFARin, Cladio-armeijan ja karabinineerien kanssa toimeenpani oikesitovallankaappauksen ja pakotti sosialistit ministerit jättämään virkansa.

Epäonnistuneen vallankaappauksen jälkeen salaiset sotilaat karkasivat kokonaan hallinnasta. OAS alkoi pian murhata huomattavia valtion virkamiehiä ja sattumanvaraisesti valittuja muslimeja Algeriassa ja ryhtyi tekemään pankkiryöstöjä. Marraskuussa -61 OASn salaiset sotilaat toimivat valtoimenaan ympäri Algeriaa ja murhasivat ihmisiä sabotoidakseen rauhanproserssia, jonka määrä oli johtaa Algerian itsenäisyyteen.

Daniele Ganser: Naton salaiset armeijat. Operaatio Gladio ja terrorismi Länsi-Euroopassa. Like 2009.